Як вибрати колір меблів: рекомендації дизайнерів для створення гармонійного інтер'єру

23.03.2020

Починаючи ремонт у будинку, варто продумувати не лише про оформлення стін, підлоги чи стелі. Для створення затишку та комфорту важливо знати, як вибрати меблі, щоб вони поєднувалися з іншими поверхнями. Адже давно доведено, що колірна гама, що використовується в інтер'єрі, значно впливає на психоемоційний стан домочадців..

7 правил, як вибрати колір меблів

Для розробки дизайну інтер'єру не обов'язково звертатися до фахівців – це можна зробити самостійно, керуючись своєю фантазією та деякими правилами. Рекомендується заздалегідь ознайомитися з каталогами виробників якісних меблів, щоб скласти проект, – візуалізація дозволить на етапі реалізації судомно не метатися магазинами, вибираючи диван, шкаф або стіл.

Щоб створити гарний інтер'єр, виконаний у єдиному стилі, варто враховувати такі рекомендації:

  1. У будь-якому інтер'єрі використовувати не більше 2-3 основних кольорів, а відтінків може бути близько 5. Наприклад, якщо шпалери біло-зеленого забарвлення, то і оббивка м'яких елементів має бути виконана в цих тонах.
  2. Якщо стіни однотонні, то корпусні або кухонні меблі мають бути на тон світлішим або темнішим. Це дозволить не злитися в одну безлику, нехай навіть яскраву пляму.
  3. Важливий розмір приміщення – у маленькій кімнаті має бути світле меблювання, а у великій можна використовувати темні меблеві предмети..
  4. Для спальної краще застосовувати спокійні ненав'язливі світлі відтінки. Ця кімната призначена для відпочинку, тому ніяких яскравих акцентів бажано не робити.
  5. У дитячих практичніше використовувати світлі чи яскраві відтінки. Але важливо дотриматися балансу – надто значне кольорове насичення негативно впливає на дитячу психіку.
  6. Для яскравих тонів необхідно створити контраст. Наприклад, якщо стіни сині, то предмети інтер'єру та меблі можна вибрати жовті.
  7. Варто вибирати меблі нейтральних відтінків, тоді можна сміливо змінювати оформлення стін без необхідності зміни всіх предметів.
Как выбрать мебель для дома

Поєднання та контрастність

Дизайнери інтер'єру рекомендують керуватися одним із двох принципів, якщо ви не знаєте, як підібрати меблі за кольором правильно:

  • Контрастність – створюється одним основним кольором та кількома відтінками. Наприклад, якщо як основу вибрати мідний, то додатковими стануть жовтий, гірчичний, помаранчевий.
  • Поєднання - тут можна поєднувати навіть теплі та холодні тони, але слід пам'ятати, що вони повинні бути або світлими, або темними. Щоб правильно застосовувати цей принцип, слід користуватися спеціальними таблицями сполучуваності – їх легко можна знайти в інтернеті.

Реалізувати сміливі ідеї дозволяють модульні конструкції. У цьому випадку можна вибирати різні елементи з однієї колекції, але різної колірної гами: чорні тумби, біла шафа та ін.

5 стильових поєднань

Також багатьох цікавить питання, як підібрати меблі за стилем. Тут також є кілька рекомендацій:

  • Ретро – це контраст. Сині шпалери та червоний диван, рожеві стіни та зелена кухня..
  • Модерн – ключовими є сріблясті, золотаві гірчичні, болотно-зелені відтінки, їх поєднання..
  • Класика – це світлі пастельні тони.
  • Мінімалізм характеризується застосуванням чорного, білого та сірого.
  • Еко – для нього потрібна натуральність: фактура та колір деревини.

Завдяки вибраній колірній гамі, поєднанню стін та меблювання можна досягти різних візуальних ефектів у приміщенні: збільшити його або зменшити, підняти висоту стелі та ін. При цьому важливо використовувати функціональні та якісні предмети, що дозволяють не нагромаджувати простір.